title
 

Oportunitati de finantare pentru tinerii fermieri in 2016 – PNDR

In luna martie a anului 2016, Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale pregateste lansarea unei noi sesiuni de depunere a proiectelor in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Pentru a pregati fermierii ce doresc sa aplice cu un proiect in sesiunea aceasta, o sa prezentam oportunitatile de finantare prin intermediul a doua submasuri destinate atat tinerilor fermieri ce se instaleaza pentru prima data ca sefi ai unei exploatatii agricole:

Submasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” (sustinerea tinerilor sub 40 de ani în a desfasura activitati agricole)

Submasura 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole” (modernizarea exploatiei existente sau infiintarea de noi activitati agricole).

 

 

SUBMASURA 6.1 – SPRIJIN PENTRU INSTALAREA TINERILOR FERMIERI

In cadrul acestei submasuri se va sprijini instalarea pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole.
Instalarea ca tanar fermier este un proces care implica realizarea unor etape. Acest proces trebuie sa fi inceput si sa fie inca in curs de desfasurare in momentul in care tanarul fermier depune cererea de finantare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei submasuri.

 

In aceasta sectiune va prezentam etapele pe care trebuie sa le urmati in situatia in care doriti sa realizati un proiect pentru Submasura 6.1 – “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”

Inregistrarea tanarului fermier

Inregistrarea tanarului fermier ca microintreprindere/ intreprindere mica cu maximum 24 de luni inaintea depunerii cererii de finantare (intre timp, fermierul pregateste planul de afaceri, organizeaza activitatile administrative, achizitioneaza bunurile pentru noua intreprindere, etc.); Acest pas trebuie sa fie incheiat inaintea depunerii cererii de finantare pentru aceasta submasura.

Depunerea documentelor necesare

Depunerea formularului de cerere de finantare impreuna cu planul de afaceri (documentele justificative legate de baza materiala cu activele detinute la momentul depunerii cererii de finantare).

Finalizarea inregistrarii

Instalarea tanarului fermier este considerata finalizata la momentul implementarii corecte a planului de afaceri.

Sprijinul acordat va contribui la imbunatatirea managementului, la cresterea competitivitatii sectorului agricol si va sustine procesul de modernizare, precum si conformitatea cu cerintele de protectie a mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca. Sprijinul financiar va fi acordat pe baza unui plan de afaceri pentru dezvoltarea exploatatiei. Masura va crea posibilitatea tinerilor fermieri rezidenti, cu un minim de cunostinte de baza, sa se instaleze ca sefi/manageri ai exploatatiei.

 

Beneficiarii acestei submasuri sunt:

 


Tanarul fermier, asa cum este definit in art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole, sa aiba sub 40 de ani si cunostinte minime in ceea ce priveste domeniul agricol.

Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier, asa cum este definit in art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 se instaleaza, exercita un control efectiv pe termen lung si detine cel putin 50+1 % din actiuni.

 

Operatiuni/ actiuni eligibile pentru suport

Sprijinul se acorda in vederea facilitarii stabilirii tanarului fermier in baza Planului de Afaceri (PA). Toate cheltuielile propuse in PA, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a PA aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.

 

Conditii de eligibilitate

Solicitantul trebuie sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
Solicitantul detine o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 12.000 si 50.000 S.O. (valoare productie standard)
Solicitantul prezinta un plan de afaceri
Solicitantul detine competente si aptitudini profesionale, indeplinind CEL PUTIN UNA dintre urmatoarele conditii:

1. Studii medii/superioare in domeniul agricol/veterinar/economie agrara

2. Cunostinte in domeniul agricol dobandite prin participarea la programe de instruire

3. Angajamentul de a dobandi competentele profesionale adecvate intr-o perioada de gratie de maximum 36 de luni de la data adoptarii deciziei individuale de acordare a ajutorului

In cazul sectorului pomicol, vor fi luate in considerare pentru sprijin doar speciile eligibile si suprafetele incluse in Anexa II din STP, exceptand cultura de capsuni in sere si solarii
Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult noua luni de la data deciziei de acordare a sprijinului
Solicitantul se angajeaza sa devina fermier activ in termen de maximum 18 luni de la data instalarii

Obiective obligatorii in cadrul proiectului

1. Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, solicitantul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20 % din valoarea primei transe de plata (cerinta va fi verificata in momentul finalizarii implementarii planului de afaceri).

2. In cazul in care exploatatia agricola vizeaza cresterea animalelor, planul de afaceri va prevede in mod obligatoriu amenajari de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu (cerinta va fi verificata in momentul finalizarii implementarii planului de afaceri).

 

Sume (aplicabile) si rata sprijinului

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maxim trei/cinci* ani sub forma de prima in doua transe, fiind de:

50000

50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 S.O. si 50.000 S.O.

40000

40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 S.O. si 29.999 S.O.

75%

75% din cuantumul sprijinului la incheierea deciziei de finantare;

25%

25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi 3/5* ani de la incheierea deciziei de finantare.

*Perioada de cinci ani se aplica doar pentru sectorul pomicol.

Sursa: AFIR – Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Ghidul Solicitantului – Submasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” – Fisa Submasurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Va stam la dispozitie pentru orice informatii suplimentare. Nu ezitati sa ne contactati!
 

 • Bogdan

  Buna ziua.
  Numele meu este Bogdan si sunt interesat de accesarea Submasurii 6.1.
  Va rog sa imi comunicati care ar fi costurile realizarii dosarului pentru aceasta submasura.
  Multumesc.

  O zi buna.

  Reply

Posteaza un comentariu