Title Image

Influența capitalurilor de risc asupra startup-urilor în perioada pandemiei

Timp de citire: 5 minute

 

Venture capital sau capitalul de risc este o formă de finanțare prin fonduri proprii, unde afacerile mici și mijlocii care previzionează creșteri sustenabile pe termen lung pot obține diferite tipuri de investiții cu scopul dezvoltării întreprinderii, expansiunii pe noi piețe sau integrarea de noi produse, servicii și metode .

Principalii investitori sunt reprezentați de bănci de investiții,  investitori privați și alte instituții financiare. Cu toate acestea, aportul părților interesate nu este exclusiv monetar. Acesta poate lua forma expertizei manageriale, tehnologice, de coaching, dar și prin deschiderea accesului către anumiți furnizori și piețe.

În contextul pandemiei apărute la începutul anului, foarte multe afaceri mici și mijlocii au fost afectate de reduceri de buget, reduceri de personal și limitarea domeniului de activitate, aceste intemperii stimulând abordarea unor noi optici și direcții de lucru. Necesitatea infuziilor de numerar a dus atât la crearea de noi parteneriate, cât și la extinderea contractelor deja existente pe termen mediu și lung.

Acestă reorientare a companiilor către mediul online și către crearea de noi trenduri a adus în România un nou aer investițional în ceea ce privește startup-urile și companiile cu evoluție rapidă în domeniul tech. În perioada martie – iunie 2020, 10 companii românești au reușit să cumuleze investiții în valoare de 4.5 mil EUR. Printre cele mai semnificative infuzii de capital se numără:

  1. Startup-ul MissionCritical ce activează în domeniul procesării prin automatizare robotică a atras o investiție de 500.000 EUR de la Neogen Capital, aceasta crescând cifra de afaceri a companiei la 5 mil. EUR;
  2. Early Game Ventures & ROCA X au investit 330.000 EUR în compania Humans pentru accelerarea dezvoltării tehnologiei acesteia ce are în vedere manipularea vocii, imaginii și gesturilor unei persoane pentru generarea unei versiuni sintetice a acesteia, cu scopul generării de conținut media augmentat;
  3. SanoPass, startup-ul românesc înființat în 2019 ce oferă servicii medicale private axându-se pe distribuția de pachete medicale cu rol de prevenție pentru companii a atras 400.000 EUR de la Cleverage Venture Capital, Founders Bridge și SeedBlink pentru 20% din acțiunile companiei , ridicând cifra de afaceri a acesteia la 2 mil EUR.

Totodată, acest acces la fonduri și investiții nu se oprește la investitorii privați. Comisia europeană a propus un plan de consolidare a economiilor afectate de pandemie prin oferirea a 2.4 tril. EUR la nivel european, România beneficiind de peste 1 miliard de euro cu scopul stimulării capitalului de muncă, noilor proiecte, energiei reutilizabile, sporturilor sau fonduri de 2000 EUR către întreprinderile individuale.

Guvernul României a adoptat 6 măsuri pentru a oferi suport financiar companiilor, pentru a stimula noi investiții cu scopul redresării economiei naționale.

  1. Oferirea de grant-uri firmelor mici și mijlocii pentru revenirea economică – 550 mil. EUR;
  2. Asigurarea capitalului de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii pentru a-și relua activitatea – 350 mil. EUR;
  3. Investiții în întreprinderile mici și mijlocii din domeniul energiei reutilizabile – 200 mil. EUR
  4. Subvenții pentru cluburi și activități sportive – 180 mil. EUR;
  5. Subvenții pentru întreprinderile mici și mijlocii – 100 mil. EUR (2.000 EUR pentru 50.000 de companii);
  6. Plan pentru redresare comercială și servicii afectate de COVID-19 – 160 mil. RON.

 

Această ordonanță a fost sugerată la începutul lunii iulie, pentru a se putea adopta în luna august, iar în luna septembrie să fie demarat procesul de finanțare. Împreună cu investițiile de tipul Venture Capital, companiile cu potențial crescut de dezvoltare și care pot inova diverse domenii au ocazia de a menține un trend ascendent în ciuda contextului socio-economic instabil din aceasta perioadă.

Deși perioada actuală aduce un grad ridicat de provocări și obstacole, antreprenorii de succes se fac remarcați și pavează drumul către inovație și oportunități, după cum am observat în ultimii 20 de ani de când fenomenul venture capital a început să ia amploare în România. Adaptarea la dinamica pieței și la contextele sociale, economice, politice, tehnologice și nu numai, este necesară pentru menținerea performanței și chiar evoluția unui business. Cu toate că oportunitățile de Venture Capital sunt accesibile și pot genera o expansiune rapidă și consistentă a unei afaceri, stadiul premergător și anume crearea unei întreprinderi stabile, conduse într-un stil profesionist și pragmatic este crucial în acest demers. Dacă dorești să pui bazele unei companii durabile ai căror indici de performanță să crească în mod constant și care să se adapteze în mod dinamic la schimbările pieței, contactează echipa Idea Perpetua, care te va ajuta să dezvolți un plan de afaceri complet și să conturezi o strategie de piață adecvată, personalizate nevoilor tale, dar mai ales orientate către cele mai noi trenduri.

 

Contact

Despre autor:

Vlad-Dinu

Vlad Dinu

Intern

Vlad urmează un program de Masterat de Marketing Strategic și Managementul Vânzărilor în cadrul Universității din București. În cadrul internshipului la Idea Perpetua, Vlad asistă la implementarea proiectelor de Consultanță în Marketing Online, consolidându-și abilitățile tehnice și creative pentru dezvoltarea de campanii și instrumente de branding pentru clienți. Totodată, Vlad este orientat spre atingerea obiectivelor clienților legate de creșterea notorietății de brand în mediul online prin soluții inovative și personalizate domeniilor de activitate specifice.

 

Publicat la: 2020-09-17 11:01:50

TAGS > , , , , ,

Post a comment