Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 este programul prin care se acorda fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei pentru dezvoltarea economico – sociala a spatiului rural din Romania.

PNDR sustine dezvoltarea mediului rural printr-o abordare strategica ce vizeaza restructurarea si cresterea eficientei exploatatiilor agricole, gestionarea durabila a resurselor naturale si diversificarea activitatilor economice, crearea de locuri de munca, precum si imbunatatirea calitatii vietii din zonele rurale.

Prin PNDR sunt finantate 15 masuri de dezvoltare rurala cu o alocare financiara totala de aproximativ 9,36 miliarde EURO disponibila pana in 2020.

9,360,000,000


Principalele prioritati de dezvoltare rurala pentru perioada de programare 2014‐2020 sunt:

Modernizarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea catre piata si procesarea produselor agricole;
Intinerirea generatiilor de agricultori prin sprijinirea instalarii tinerilor fermieri;
Dezvoltarea infrastructurii rurale de baza ca preconditie pentru atragerea investitiilor in zonele rurale si crearea de noi locuri de munca;
Incurajarea diversificarii economiei rurale prin promovarea crearii si dezvoltarii IMM-urilor in sectoarele nonagricole din mediul rural;
Promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicat;
Incurajarea dezvoltarii locale plasate in responsabilitatea comunitatii prin intermediul abordarii LEADER. Competenta transversala a LEADER imbunatateste competitivitatea, calitatea vietii si diversificarea economiei rurale, precum si combaterea saraciei si excluderii sociale.

Prin masurile PNDR vor fi finantate urmatoarele categorii de interventie:

Infiintarea, extinderea si modernizarea dotarilor la nivel de ferma (cladiri, drumuri de acces, irigatii, tehnologii de reducere a poluarii si productie de energie din surse regenerabile, facilitati de depozitare, comercializare si procesare, inclusiv in contextul lanturilor scurte, etc.);
Investitii in procesare si comercializare, inclusiv in eficienta energetica, marketing, depozitare, conditionare, adaptare la standarde, etc;
Sprijin pentru restructurarea fermelor si intinerirea generatiilor de fermieri;
Actiuni de impadurire a terenurilor agricole si neagricole, precum si realizarea perdelelor forestiere pe aceste terenuri;
Plati compensatorii fermierilor care isi asuma in mod voluntar angajamente de agro-mediu;
Plati compensatorii fermierilor care se angajeaza in mod voluntar sa adopte sau sa mentina practici si metode specifice agriculturii ecologice;
Plati compensatorii fermierilor care se angajeaza in mod voluntar sa continue activitatea in zonele desemnate ca zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice.
Sprijin pentru realizarea de investitii pentru microintreprinderi si intreprinderi mici non-agricole in zonele rurale;
Imbunatatirea infrastructurii locale (sisteme de alimentare cu apa, canalizare, drumuri locale), infrastructura educationala, medicala si sociala;
Restaurarea si conservarea mostenirii culturale;
Sprijin pentru strategii generate la nivel local, care asigura abordari integrate pentru dezvoltarea locala;

Echipa Idea Perpetua a sintetizat masurile PNDR 2014-2020 intr-un document pe care il puteti vizualiza mai jos. Pentru mai multe detalii si clarificari suplimentare, va stam la dispozitie in sectiunea Contact.

Vizualizare

Mai jos puteti vizualiza Documentul Cadru de Implementare PNDR 2014-2020 in forma sa oficiala. Documentul a fost elaborat de AFIR – Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale. Pentru clarificari, va stam la dispozitie.

VizualizareCE ESTE SO (STANDARD OUTPUT) ?

Productia Standard totala (SO 2010) se calculeaza in euro, inlocuieste unitatea de masura precedenta, respectiv Unitatea de Dimensiune Economica (UDE) și a fost definită folosind cifrele economice obtinute de la exploatatii agricole, medie a anilor 2008-2012, luand in calcul categoria de cultura si specia de animale. Stabilirea dimensiunii economice va ajuta beneficiarul sa-si poata asigura cofinantarea in functie de dimensiunea fermei lui si nevoile economice efective.

Pentru a realiza calculul este nevoie ca sa fie cunoscuti coeficienti productie standard pentru fiecare tip de cultura. Lista cu coeficientii poate fi vizualizata mai jos. Sursa: AFIR

Vizualizare Coeficienti SO

CUM SUNT IMPARTITE FERMELE ?
Exploatatiile agricole sunt impartite in functie de dimensiunea economica in urmatoarele categorii:


Ferma mica: 8.000 SO – 11.999 SO;


Ferma medie: 12.000 SO – 250.000 SO;


Ferma mare: 250.001 SO – 500.000 SO.

EXEMPLU DE CALCUL SO

Ca exemplu, vom calcula valoarea economica (SO) pentru o exploatatie vegetala de 20 de ha, ce are 2 tipuri de cultura vegetala in componenta sa: 10 ha cultivate cu porumb boabe si 10 ha cultivate cu grau comun.

Graul comun are un coeficient de 529,67 SO (euro/ha), asadar vom inmulti suprafata de 10 ha cu 529,67 SO(euro/ha), rezultand 5296,7 SO (euro).

Porumbul boabe are un coeficient de 640,66 SO (euro/ha): se va inmulti suprafata de 10 ha cu 640,66 SO(euro/ha) = 6406,6 SO (euro).

Prin urmare, cumuland cele doua valori obtinute, 5296,7 SO (euro) si 6406,6 SO (euro), vom obtine un total de 11.703,3 SO (euro) si reprezinta valoarea economica a fermei.

Serviciile Idea Perpetua
SCRIERE DE PROIECTE

Echipa Idea Perpetua ofera Consultanta in scriere de proiecte cu un grad ridicat de valoare adaugata pentru beneficiari si comunitate, in conformitate cu nevoile clientilor nostri si standardele Uniunii Europene.

DETALII

MANAGEMENT DE PROIECT

Echipa noastra furnizeaza servicii de Management de Proiect prin asistarea beneficiarilor in gestionarea activitatilor si a indicatorilor de performanta precum si activitati de monitorizare si raportare catre institutiile competente.

DETALII

CONSULTANTA IN AFACERI

Idea Perpetua ofera servicii de Consultanta in Afaceri, punand adresand solutii problemelor cu care se intalnesc clientii, contribuind la succesul modelului de afaceri intr-o maniera eficienta si sustenabila.

DETALII


Onorariu bazat pe succes


Consultantii Idea Perpetua au o experienta de mai mult de 5 ani in dezvoltarea, implementarea si managementul proiectelor europene de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana din 1 Ianuarie 2007, colaborand cu o gama variata de clienti, din diferite sectoare de activitate pentru proiecte din programele POCU, PNDR, POC, POR etc. cu o rata excelenta de aprobare a proiectelor depuse.

Onorariul perceput de Idea Perpetua pentru scrierea si implementarea unui proiect cu finantare nerambursabila prin PNDR 2014 – 2020 este onorariu de succes, ceea ce inseama ca toate costurile pentru scrierea si implementarea proiectului dvs vor fi acoperite doar dupa aprobarea proiectului, acestea fiind in mare parte cheltuieli eligibile in proiect. Contactati-ne entru o oferta detaliata.

Contactati un Consultant Idea Perpetua