Title Image

Digital twin: proiectarea digitală a proceselor fizice

Timp de citire: 5 minute

 

 

„Digital twin” se traduce din limba engleză drept „geamăn digital”, reprezentând proiectarea digitală a obiectelor sau proceselor fizice. Geamănul digital poate co-exista cu procesul fizic, fiind utilizat în procesele de verificare a calității și de scalare a producției, aceste etape fiind simulate și testate pentru a verifica fezabilitatea acestora înainte de implementarea propriu-zisă. Deși mai dificil de realizat, geamănul digital poate fi o copie digitală a unui proiect ce nu a fost implementat, realizat cu același scop de a verifica viabilitatea proiectului înainte de implementare. Copia digitală poate corecta greșeli în linia de producție, verifica prototipuri de produse și proiecta linii de producție integral în spațiul digital.

Digital twin este un concept aplicabil în general în procesul de dezvoltare al produselor, serviciile presupunând un grad ridicat de intangibilitate. În plus, servicii prezintă deja procese digitalizate, utilizând inconștient o versiune beta (o versiune preexistentă) a conceptului de geamăn digital. Totuși, adopția de noi tehnologii și gradul de digitalizare în cadrul industriei de servicii este de aproximativ 50.5%, fiind posibilă extinderea introducerii capabilităților noilor tehnologii. De exemplu, pentru anumite servicii geamănul digital poate fi introdus la nivelul procesului de livrare a serviciilor prestate, proiectarea digitală simulând, testând și analizând procese precum: expunerea serviciului către client, prima interacțiune a clientului cu serviciul, metoda de distribuție a serviciului către client, monetizarea serviciului în relație cu clientul etc. Modelul digital poate să simuleze și acțiuni precum transportul unui produs către client și modul în care acesta îl utilizează.

Geamănul digital este deja prezent într-o multitudine de industrii precum: farmaceutice (Gilead), autovehicule (Volkswagen, Fiat-Chrysler, Tesla), electronice (Siemens, Phillips, Bosch), producția de energie electrică (General Electric), tehnologie (Microsoft, Cisco, Oracle). În cazul Siemens, compania deține o fabrică ce are o copie digitală ce este identică din toate punctele de vedere. Toate procesele fizice desfășurate la nivelul liniei de producție sunt, în același timp, procesate cu ajutorul unui calculator central. Acest lucru îi permite companiei să identifice cu ajutorul simulărilor probleme în linia de producție sau poate scala producția prin reproiectarea liniei de producție folosind mai întâi geamănul digital și apoi implementarea efectivă. Înainte de adoptarea geamănului digital pentru ca linia de producție să poată fi scalată, restructurată sau reproiectată era necesară sistarea activității pentru ca specialiști să poată să înțeleagă cum părțile liniei de producție pot fi asamblate eficient. Modelul digital twin ia în considerare inclusiv productivitatea lucrătorilor, numărul acestora și poziționarea lor eficientă în cadrul liniei de producție. Acest lucru a permis companiei Siemens să aibă o rată a apariției produselor defecte de sub 0.002% și de o producție 75% automată.

În contextul dezvoltării exponențiale a tehnologiei, integrabilitatea și cooperarea diferitelor modele tehnologice este esențială pentru a asigura succesul unui anumit model tehnologic. Conceptul digital twin poate fi folosit în cooperare sau integrat cu imprimarea 3D, inteligența artificială (AI), realitatea virtuală (VR), realitatea augumentată (AR), metodele de procesare prin cloud, sistemele robotice, machine learning sau comerțul digital. Valoare economică estimată a tehnologiilor AI pentru următorii 20 de ani este de peste 4 trilioane EUR, cu impact major asupra serviciilor de marketing, management și operațiilor lanțurilor de aprovizionare. Se poate deduce că geamănul digital va avea în viitor o contribuție majoră la crearea valorii economice de către mediul antreprenorial, fiind deja investite sume de peste 3.5 miliarde EUR în dezvoltarea acestei tehnologii, cu preconizarea că investițiile vor ajunge la peste 30 de miliarde de EUR în următorii cinci ani.

 

 

Utilizarea digital twin va reprezenta o tendință a planificării strategice pentru instituțiile publice și private. Emergența economiei digitale necesită dezvoltarea unei infrastructuri informaționale pentru ca toate procesele fizice să poată fi proiectate în mediul digital. Conceptul care poate crea această infrastructură informațională este modelul digital twin. În acest sens, Singapore a dezvoltat un model virtual (pe baza conceptului digital twin) al întregului oraș cu scopul planificării urbane, pregătirii orașului în caz de catastrofe și pentru soluționarea gradului ridicat al congestionării traficului. Pentru a îmbunătăți sistemele de transport din New York, guvernul a decis inițierea și construirea unei replici digitale a întregului oraș american. În acest mod, inginerii folosesc deja proiectarea digitală a rețelei de drumuri pentru a verifica gradul de integritate al drumurilor sau rețelelor de cale ferată subterane.

Pe lângă avantajele aduse în domeniile digitale și industriale, gemenii digitali pot revoluționa procesele din domeniul medical, de la control de rutină până la operațiile pe cord. Proiectarea digitală a sistemului circulator este posibilă cu ajutorul tehnologiei digital twin, datele transmite prin această proiectare digitală incluzând informații cu privire la circulația sângelui la nivelul inimii, volum propulsat prin contracție, nivelul de oxigenare al sângelui etc. În același timp, cu ajutorul modelului virtual se pot proiecta inimi virtuale ce pot fi utilizate de medici pentru a diagnostica anumite boli sau pentru a testa eficiența unui tratament înainte de aplicarea efectivă a acestuia.

În cazul tehnologiei digital twin, provocările cele mai mari sunt atribuite siguranței cibernetice. Evoluția mediului informațional digital creează preponderent tot mai multe breșe de siguranță, vulnerabile în fața virușilor sau a atacurilor cibernetice.

Toate domeniile și segmentele de consumatori vor beneficia de pe urma implementării modelului geamănului digital, însă este irealist să afirmăm că în contextul actual toate afacerile din mediul antreprenorial vor putea folosi modelul digital twin pentru scalarea rapidă a afacerilor. În general, companiile și platformele mari precum Apple, Spotify, Microsoft, Amazon, Alibaba sau Samsung vor putea profita la maxim de beneficiile emergenței economiei digitale și a noilor tehnologii, dar datorită gradului mare de adaptabilitate a acestor economii, bunele practici cu privire la implementarea noilor tehnologii pot fi personalizate și integrate și la nivelul afacerilor mai mici.

 

Despre autor:

Daniel Bilea

Daniel Bîlea

Junior Business Consultant

Daniel urmeaza un program de BBA (Bachelor of Business Administration) in cadrul Universitatii din Bucuresti. In cadrul Idea Perpetua, Daniel implementeaza proiecte de Consultanta in Antreprenoriat, Consultanta in Inovare Digitala si Consultanta in Investitii. Totodata, Daniel este orientat spre solutionarea problemelor antreprenorilor si start-up-urilor printr-o abordare creativa, inovativa si eficienta vizand optimizarea sistemelor, automatizarea proceselor, validarea si scalarea modelelor de afaceri.

 

Publicat la: 2020-05-14 14:00:32

TAGS > , , , , , , ,

Post a comment