Title Image

Debirocratizarea procedurilor de infiintare a unei firme noi

Dinamica macroeconomica externa de la nivelul Uniunii Europene influenteaza, implicit, dezvoltarea cadrului legal din Romania. In acest sens, se doreste sporirea accesibilitatii la mediul antreprenorial. Conform World Bank, Romania se afla pe locul 55 din 190 in topul facilitatii de a porni afaceri noi, indepartandu-se tot mai mult de primul loc, considerand ca in 2017 ocupa pozitia 45 din acelasi top. Pentru a imbunatati aceasta situatie, a fost adoptat de Camera Deputatilor in data de 18 decembrie 2019, Proiectul de lege nr. 440/2017, cu schimbari concrete asupra procesului de infiintare a firmelor noi.

Pozitia Romaniei in topul facilitatii de a infiinta si opera firme noi

* – estimare

„Astazi am obtinut o victorie imensa pentru antreprenorii din Romania.

Am eliminat din birocratia pentru infiintarea de firme. Primul proiect de lege pe care l-am scris, impreuna cu Cristina Pruna, tocmai a fost votat si a devenit lege.” – Claudiu Nasui, deputat USR

Proiectul de lege care doreste debirocratizarea procesului de infiintare a firmelor cuprinde urmatoarele schimbari:
„1. Am eliminat doua din hartiile inutile din procesul inregistrarii sediului social.
2. Am eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social intr-un apartament in care nu se desfasoara activitate comerciala. Acest lucru ii ajuta si pe cei cu profesii liberale, care au doar nevoie de o adresa de corespondenta oficiala ca sa poata munci „la alb”.
3. Am eliminat limitarea romanilor de a avea o singura firma in care sa fie actionari unici. Si, implicit, toata hartogaria la care sunt supusi in momentul in care trebuie sa mai infiinteze o firma si adaugau fie alta firma in actionariat, fie o ruda cu 0,001% din actiuni.
4. Elimina limitarea de a avea o singura firma per camera, lucru care a afectat piata imobiliara.”

Proiectul de lege care a mai fost propus si in 2018, fiind adoptat de Camera Deputatilor, urmeaza procesul de promulgare si va trebui publicat in Monitorul Oficial intervenind cu modificari asupra Legii societatilor 31/1990.

Reducerea timpului de infiintare

Facilitarea infiintarii sediului social

Eliminarea limitei actionarului unic

Eliminarea limitei de firme per camera

Echipa Idea Perpetua va sta la dispozitie pentru discutii preliminare fara costuri financiare referitoare la mediul economic local si international, mediul de afaceri si diferite informatii deosebit de importante pentru sectorul dvs de activitate.  Contact

Post a comment