Title Image

Black Swan Events

Timp de citire: 5 minute

Criza financiară din anul 2008, “bula” Dotcom din 2001, dar și prăbușirea fondului investițional “Long Term Capital Management” din Rusia sunt evenimente care fac parte din categoria „Black Swan” sau „Lebăda Neagră”. Acestea sunt caracterizate prin imprevizibilitatea de apariție, raritatea lor, impactul masiv, dar și consecințele severe. Efectele devastatoare se remarcă în primul rând asupra economiei prin destabilizarea piețelor și a investițiilor, în timp ce prevenția lor nu se poate realiza nici prin intermediul celor mai avansate simulări existente la momentul respectiv.

Termenul a fost popularizat în anul 2007 de către Nassim Nicholas Taleb, profesor în finanțe, scriitor și fost agent la bursa de pe Wall Street prin cartea sa “Lebăda Neagră: Impactul foarte improbabil”.

Cele 3 aspecte înglobate de “Teoria Lebedei Negre” sunt:

1. Rolul disproporționat al evenimentelor cu impact ridicat, greu de prezis și rare, care depășesc așteptările normale din istorie, știință, finanțe și tehnologie.

2.Incapacitatea de calcul a probabilității consecințelor evenimentelor rare utilizând metode științifice (din cauza probabilităților foarte reduse).

3.“Părtinirea psihologică” a oamenilor care le întunecă percepția, atât individual cât și colectiv, la efectele evenimentelor rare din punct de vedere istoric. Această noțiune urmărește realitatea subiectivă a indivizilor și modul în care aceasta le influențează comportamentul prin alterări ale percepției, interpretare ilogică, gândire defectuoasă, etc.

Popularitatea în creștere a metaforei este demonstrată și prin faptul că epidemia curentă din anul 2020 tinde a fi încadrată în această categorie de evenimente. De-a lungul istoriei, epidemiile au fost elementul central al celor mai multe decese din istorie, erupția de gripă din anul 1918 remarcându-se prin mai multe victime decât în timpul Primului Război Mondial. Deși nu se anticipează un impact nici pe departe la fel de mare ca al epidemiei din anul 1918, putem observa efectele răspândirii de Coronavirus atât în schimbarea modului de viață al oamenilor și în destabilizarea economiilor naționale, cât și în afectarea industriei HoReCa și a celor conexe. Trecerea de la lucratul fizic de la birou la conceptul de work from home a venit cu un impact major în ceea ce privește digitalizarea modului de lucru al companiilor, dar și creșterea necesarului de specialiști IT la nivel național. Închiderea restaurantelor, interzicerea evenimentelor extinse, reducerea numărului de persoane cazate la hoteluri, etc. au afectat si industrii conexe de tipul industriilor textile, de distribuție, transport și multe altele, lucru ce va conduce la o destabilizare în timp a economiilor, dar și la o inflație accelerată.

 

Cu toate că în ultimii ani au existat diferite discuții ce aveau în vedere eventualitatea unei pandemii la nivel global precum dezbaterea din 2005 dintre George W. Bush și Barack Obama, discursul din cadrul Ted Talks a lui Bill Gates din anul 2018 și simularea unei răspândiri de virus numit “Contaminarea Roșie” în anul 2019 de către Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al administrației președintelui Donald Trump, încadrarea epidemiei de Coronavirus ca fiind un eveniment de tip “Lebadă Neagră” este incertă.
Încercarea de a prezice rezultatele și modificările anumitor piețe poate fi făcută, dar acuratețea acestor preziceri implică atât noroc și intuiție, cât și programe sofisticate de modelare a pieței. Scopul acestui tip de previziuni în domeniul investițional este de a crea portofolii cu componente ce vizează un răspuns rapid și minimizarea riscurilor în cazul aparițiilor evenimentelor de tip Black Swan. Deși este foarte dificil de a lua în calcul toate aspectele ce pot apărea în cadrul acestui tip de evenimente, existența unui fond de rezerva cu rolul de a oferi suport celorlalte domenii la nivel național aduce un anumit nivel de stabilitate până la implementarea unor metode concrete ce pot varia odată cu gravitatea evenimentului.

Succesul unui business pe termen lung poate depinde de eficiența gestionării unor situații neprevăzute. Echipa de consultanți Idea Perpetua oferă servicii profesioniste de risk management cu scopul dezvoltării unui plan de contingență și continuitate al afacerii. Contactează-ne folosind butonul de mai jos:

Contact

 

Despre autor:

Vlad-Dinu

Vlad Dinu

Intern

Vlad urmează un program de Masterat de Marketing Strategic și Managementul Vânzărilor în cadrul Universității din București. În cadrul internshipului la Idea Perpetua, Vlad asistă la implementarea proiectelor de Consultanță în Marketing Online, consolidându-și abilitățile tehnice și creative pentru dezvoltarea de campanii și instrumente de branding pentru clienți. Totodată, Vlad este orientat spre atingerea obiectivelor clienților legate de creșterea notorietății de brand în mediul online prin soluții inovative și personalizate domeniilor de activitate specifice.

Publicat la:2020-11-04 12:32:33

TAGS > , , , , , , , , , , ,

Post a comment